Hoeveel eitjes mag je eten op een dag?

Geplaatst op 16-12-2022

Categorie: Eten en drinken

Het eten van eieren kan een gezonde en voedzame aanvulling zijn op je dieet, maar het is belangrijk om te weten hoeveel eieren je op een dag mag eten om gezond te blijven.

Volgens de Amerikaanse Academie voor Voeding en Dieetkunde (Academy of Nutrition and Dietetics) is er geen specifiek aanbevolen hoeveelheid eieren die je op een dag mag eten. In plaats daarvan adviseren ze om eieren op te nemen in een gezonde en gebalanceerde voeding.

Eieren bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamine B12, riboflavine en selenium. Ze zijn ook een goede bron van choline, een stof die helpt bij de werking van het zenuwstelsel en de productie van hormonen.

Er zijn echter ook enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het eten van eieren. Ten eerste bevatten eieren cholesterol, wat kan leiden tot hogere bloedcholesterolgehalten als je te veel eet. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hoewel het aantal eieren dat je mag eten niet specifiek is vastgesteld, raden sommige experts aan om het aantal eieren dat je op een dag eet te beperken tot ongeveer 300 milligram cholesterol, wat ongeveer twee tot vier eieren per week is.

Daarnaast is het ook belangrijk om in gedachten te houden hoe je eieren kookt en serveert. Besprenkeld met vette sauzen of gebakken in veel olie kan het gezonde voedingsprofiel van eieren snel veranderen. Kies in plaats daarvan voor gezonde kookmethoden, zoals bakken, stomen of koken in een kleine hoeveelheid water.

In het algemeen kun je eieren opnemen in een gezonde en gebalanceerde voeding zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het aantal eieren dat je op een dag eet. Houd wel rekening met de hoeveelheid cholesterol en de manier waarop je eieren bereidt, en overleg eventueel met een arts of voedingsdeskundige als je specifieke zorgen hebt over het eten van eieren.